Nutrolin® TEETH & GUMS tuli apuun Laran kiillevauriossa

Amerikanakita ja omistajat

Lara on kolme vuotta täyttävä amerikanakita. Sillä oli lievä alapurenta pikkupentuna, ja alaleuan kasvu jäi pennun kasvaessa yhä enemmän jälkeen. Jo varsin nuorella iällä tuli selväksi, että sille pitäisi tehdä pulpa-amputaatio, kunhan tyttö vielä vähän varttuisi. Pulpa-amputaatiossa alakulmahampaat katkaistaan, jotta ne eivät paina kitalakeen.

Lara vietiin hammastoimenpiteeseen Tampereelle Pyynikin Eläinlääkäreille loppukesästä 2022. Olimme ihmetellen panneet merkille myös, että sillä oli nuoreen ikäänsä nähden varsin paljon hammaskiveä. En jäänyt miettimään sitä sen enempää, puhdistettaisiinhan hampaat saman toimenpiteen yhteydessä.

Jätin Laran klinikalle, ja pian sain puhelun perääni. Koirallani oli AI-kiillevaurio (amelogenesis imperfecta), siis sen lisäksi että sillä oli purentavika. Molemmat erillisiä asioita.

Olin kuullut kyseisestä sairaudesta ennenkin, koska se on yksi tämänkin rodun geneettisistä sairauksista, joskaan oman kokemukseni mukaan ei kovin yleinen. En ollut koskaan ennen nähnyt AI-sairaan koiran suuta, joten en ollut osannut ajatella, että runsas hammaskiven määrä, se että hampaat olivat käyneet varsin kellanruskeiksi, olisi viite tästä sairaudesta.

Pinnoitus kiilteen tilalle ja ennakoiva hoito

Pulpa-amputaation lisäksi Laran hampaat puhdistettiin ja pinnoitettiin. Saimme ohjeet aloittaa päivittäinen hampaiden harjaaminen, sekä ohjeet olla antamatta Laralle mitään kovaa purtavaa, jotta pinnoitteet kestäisivät mahdollisimman hyvin. Ilman kiillettä tai hammasta suojaavaa pinnoitetta ikenet ovat alttiina vakaville tulehduksille ja parodontiitille. Hampaat ovat hyvin hauraat, ne kuluvat ja murtuvat helposti. Nopeasti tuli selväksi, että tulevaisuudessa Laran hampaita jouduttaisiin todennäköisesti poistamaan.

Sairaus on koiran hyvinvoinnin kannalta siis varsin vakava. Päätimmekin heti, että tekisimme kaikkemme, jotta sairauden aiheuttamien ongelmien syntyminen lykkääntyisi niin pitkään kuin vain omin toimin saisimme niitä lykättyä.

Kuva: Pyynikin eläinlääkärit oy

Etsin mitä erilaisimpia hampaiden ja ikenien ylläpitoon sekä plakin kertymisen ehkäisyyn suunniteltuja tuotteita. Valehtelematta voin sanoa, että meillä kokeiltiin niitä kaikkia. Juomavedessä oli omat aineensa ja Laran ruuassa oli tuotetta toisensa perään.

Kuva: Pyynikin eläinlääkärit oy

Harjaa hampaat, huuhdo suu, hammaspeikko lannistuu

Aloitimme hampaiden harjaamisen opiskelun, ja saman tien hampaat alettiin harjata myös muilta koiriltamme. Esimerkiksi jo seniori-ikäisen Berttan hampaisiin kertyi herkästi hammaskiveä, ja kun harjauksessa päästiin vauhtiin, vein sen hammaskiven puhdistukseen, jotta saisin koiran suun pysymään harjauksen myötä pidempään hyvänä.

Hammaskivet putsattiin, mutta koiran hampaat jäivät edelleen melko keltaisiksi, kuten vanhoilla koirilla tapaa olla.

Hampaiden harjausrutiini lähti hyvin käyntiin, mutta Laran vuoksi aloitin lisäksi varsin intensiivisen koirien hammashoitotuotteiden tutkimisen. Etsin mitä erilaisimpia hampaiden ja ikenien ylläpitoon sekä plakin kertymisen ehkäisyyn suunniteltuja tuotteita. Valehtelematta voin sanoa, että meillä kokeiltiin niitä kaikkia. Juomavedessä oli omat aineensa ja Laran ruuassa oli tuotetta toisensa perään.

Osta

SUUN TUEKSI

Kaksi toimintamekanismia, tuplasti tehoa suun ja hampaiden hyvinvointiin. Lääkelaatuisen kalaöljyn ja tutkitun merilevän yhdistelmä on vahvempi kuin yksittäisten aktiiviaineiden.

Hampaiden hoitotuotteiden etsintää ulkomaita myöten

Tutkin nettisivuja Suomesta ja ulkomailta. Kun kävin näyttelyissä ulkomailla, käytin aikani myyntikojuja kiertäen ja etsien sellaisia hammashoitotuotteita, mitä ei Suomesta ollut tarjolla. Aina kun löysin jotain uutta, ostin ja otin kokeiluun.

Minusta tuli koirien hammashoitoherkkujen asiantuntija. Tutkin, pyörittelin ja painelin. Hylkäsin kaikki sellaiset tuotteet, joiden hammashoidon vaikutus perustui siihen, että puruluu olisi kova, sillä Laralle ei anneta mitään kovaa purtavaa, ei siis mitään.

Tästä kaikesta huolimatta Laran hampaat alkoivat kellastua jo muutama kuukausi niiden puhdistuksen ja pinnoituksen jälkeen.

Kontrolli, uusi pinnoitus ja yllätys

Kun vuosi ensimmäisestä hammaslääkärivierailusta oli kulunut, menimme kontrolliin syyskesällä 2023. Saimme kiitosta hampaiden hyvästä hoidosta, mutta hammaskiveä oli kaikista toimistamme huolimatta reippaasti, ientulehdusta oli vähän ja hampaat piti pinnoittaa uudelleen varsin isolta osin.

Jatkoimme samaan malliin, ja vuodenvaihteessa 23/24 Laran hampaat olivat taas jo keltaiset.

Huomasin sitten Nutrolinin mainoksen uudesta Teeth & Gums -tuotteesta ja tietenkin hankin sitä välittömästi.

Kun Lara oli saanut tätä tuotetta noin 3 viikkoa, aloin sen hampaita harjatessani ihmetellä, että niiden väri oli vaalentunut.

Pari viikkoa ensihavaintoni jälkeen kysyin mieheltäni (hänen harjatessaan koirien hampaita), että ”onko Laran hampaat sinun mielestäsi vaalenneet”? Hän totesi, että todellakin on, oli itsekin tämän pistänyt merkille.

Muutaman viikon kuluttua asia oli jo täysin selvä, ja Laran hampaat olivat käytännössä aivan normaalin väriset, aivan kuin ne olisi juuri puhdistettu ja pinnoitettu uudelleen.

Olin samoihin aikoihin lopettanut kaikkien muiden hammashoitotuotteiden käyttämisen.

Nutrolin® TEETH & GUMS

Myös mummokoiran hampaat vaalenivat

Alkukesästä totesin, että Laran hampaat näyttivät edelleen todella hyviltä ja päätin, että testaanpa tuotteen myös mummokoirallemme Berttalle, jonka hammasväri oli niin kellertävä. Ja kas, muutama viikko ja mummon hampaat olivat jälleen kuin vuosia nuoremmalla koiralla!

Laran hammaslääkäri yllättyy iloisesti

Syyskuussa kävimme taas vuosikontrollissa Laran kanssa.

Odotuksemme olivat korkealla, mutta silti lopputulos ällistytti. Laran hammaslääkäri totesi ensivilkaisulla hampaiden näyttävän todella hyvältä, ja kun tyttö rauhoitettiin röntgenkuvia, hammaskivenpuhdistusta ja pinnoituksia varten, paljastui koko totuus.

Laran ikenet ja hampaat ovat erinomaisessa kunnossa! Sillä ei ollut hammaskiveä, ei ientulehdusta eikä myöskään tarvetta vuotta aikaisemmin laitettujen pinnoitteiden uusimiselle eikä edes paikkailuille!

Olemme todella kiitollisia ja toiveikkaita, että koiramme saisi tämän tuotteen avulla viettää mahdollisimman pitkään kivutonta elämää täysi hampaisto suussaan! Ja lisäksi on ihan mahtavaa, kun ei enää tarvitse jatkuvasti miettiä mistä löytäisin jonkin uuden tuotteen, joka mahdollisesti olisi avuksi tilanteeseen.

Tuula Jokiaho

Nutrolin®-sisällöntuotanto on nähnyt kuittikopiot ja toimenpideselostukset Laran eläinlääkärikäynneistä kahdella eri vuosikontrollikäynnillä. Suun terveydessä on todellakin tapahtunut huikea parannus.

Hammaskuvat: Pyynikin Eläinlääkärit Oy

Uutuus! Kala-allergisille koirille ja kissoille: Nutrolin® OMEGA SENSITIVE™

Kala-allergiset lemmikit ovat joutuneet katsomaan sivusta, kun muut nelijalkaiset ovat saaneet hyvää tekeviä kalaöljyn omegoita. [...]

Labradorilauman hammashuolto helpottui

Koirien hammaskiven ennaltaehkäisyyn sopii Nutrolin® TEETH & GUMS.

Nutrolin® oleogeelit – uutta 2024!

Innovaatio, joka muuttaa lisäravinteiden pelikentän.