Nutrolin® oleogeelit – uutta 2024!

Nutrolin® monitehotahnat

Vuosien työllä syntyi innovaatio, joka muutti lisäravinteiden pelikentän

Pitkän tuotekehitysprojektin seurauksena suomalaistutkija onnistui ensimmäisenä maailmassa muuntamaan kalaöljyn stabiiliksi geeliksi.

Maailmallakin on yritetty muuntaa nestemäisiä kalaöljyjä jähmeään muotoon, oleogeeliksi. jotta omega-3-rasvahappojen ja muiden ravinnon aktiiviaineiden hyödyt pystyttäisiin yhdistämään. Näin saataisiin aikaan yhdysvaikutus, joka on vahvempi kuin yksittäisten aktiiviaineiden teho.

Pitkässä tuotekehitysprojektissa tarvittiin vähän onneakin, jotta kalaöljy onnistuttiin muuntamaan stabiiliksi geeliksi. Tie monitehotahnoille oli auki.

Nutrolin oleogeeli
29,9059,80
39,9079,90
49,9099,90
Mikko Griinari ja Lily

Mikko Griinari onnistui ensimmäisenä maailmassa muuntamaan kalaöljyn stabiiliksi geeliksi.

Oleogeelin avulla tehokkaaseen ja turvalliseen yhteisvaikutukseen

”Tutkimusnäyttö siitä, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot säätelevät elimistön luontaista tulehdusvastetta on vahva. Esimerkiksi nivelrikossa eläin hyötyy korkeista omega-3 EPA- ja DHA-määristä. Omega-3-rasvahapot paitsi suojaavat elimistöä, myös tukevat muiden tehokkaiksi tunnettujen ravintoaineiden toimintaa. Oleogeeli toimii aktiivisena kantoaineena, johon pystymme lisäämään sellaisia ravintoaineita, jotka eivät liukenisi nestemäiseen öljyyn”, valottaa Mikko Griinari innovaation merkittävyyttä.

Griinarin kehittämässä prosessissa öljyä ei altisteta lämmölle, valolle eikä hapelle, sillä nämä ovat herkkien rasvahappojen pahimmat viholliset. Ne tekevät öljystä nopeasti hapettunutta eli härskiintynyttä. Hapettunut öljy on vahingollista eläimille ja ihmisille: se heikentää immuunipuolustusta ja aiheuttaa luustonkasvun häiriöitä kasvaville pennuille.

”Ymmärrys härskien öljyjen haitallisuudesta on asia, jonka haluaisin välittää jokaiselle lemmikin omistajalle. Mikään virasto tai viranomainen ei valvo lemmikkien tuotteiden hapettumislaatua, joten meidän ihmisten on oltava lemmikkiemme edunvalvojia”, tutkija summaa.

”Kansainväliset rasvahappotutkijat toivoisivat myös koiranruokateollisuuden heräävän riskiin, mikä syntyy kalaöljyjen lisäämisestä huokoisiin muonanappuloihin, jotka ovat jatkuvasti alttiina hapettumiselle. Kuluttajien kannattaisi äänestää valinnoillaan ja valita nappula, jossa on hyvin vähän tai ei lainkaan lisättyä kalaöljyä. Rasvahapot voi helposti lisätä pullosta tai tuubista tuoreena ja turvallisena”, Griinari toteaa.

Kolme monitehotahnaa näkyviin tuloksiin
Huippu-uutuudet ovat saatavilla eläinlääkäriasemilta, lemmikkitarvikeliikkeistä, apteekeista sekä alan verkkokaupoista.

Nutrolin® GUT & FLORA
Nutrolin® GUT FLORA suolistovaikutus
  • Omega-3-rasvahapot suojaavat SUOLEN SEINÄMÄÄ
  • Probiootit ja prebiootit tukevat MIKROFLOORAN toimintaa

20 kg koiran päiväannos sisältää:
• 1000 mg omega-3 EPA + DHA
• Miljardi elinkykyistä probioottista bakteeria (E. faecium)
• 50 mg E-vitamiini

Pakkauskoko 200 g

KOOSTUMUS

Kalaöljy1)
Hiivahydrolysaatti2)
Inuliini3)
Krilli Euphausia superba4)

Sisältää runsaasti:1)Omega-3-rasvahappoja
2)Prebioottinen MOS, beta-glukaani ja kitiini
3)Prebioottinen FOS ja fruktaani
4)Omega-3-fosfolipidejä

LUONNOLLISET LISÄAINEET

Enterococcus faecium, DSM10663/NCIMB 10415 (4b)5)
E-vitamiini (3a700)
Tokoferoliuute (1b306)
Rosmariiniuute (2b)

5)Probiootti suoliston mikrobiflooran tasapainottamiseen

RAVINTOAINEET

Rasva 75,7 %
Valkuainen 7,1 %
Kuitu 8,1 %
Tuhka 5 %

Nutrolin® HIP & JOINT
Nutrolin® HIP JOINT
  • Omega-3-rasvahapot suojaavat NIVELIÄ
  • Glukosamiini ja kondroitiini tukevat nivelkudoksen REGENERAATIOTA

20 kg koiran päiväannos sisältää:
• 1400 mg omega-3 EPA + DHA
• 600 mg glukosamiini HCl ja 400 mg kondroitiinisulfaatti
• 50 mg E-vitamiini

Pakkauskoko 200 g

KOOSTUMUS

Kalaöljy1)
Glukosamiini HCI
Kondroitiinisulfaatti
Krilli Euphausia superba2)

Sisältää runsaasti:1)Omega-3-rasvahappoja
2)Omega-3-fosfolipidejä

LUONNOLLISET LISÄAINEET

E-vitamiini (3a700)
Tokoferoliuute (1b306)
Rosmariiniuute (2b)

RAVINTOAINEET

Rasva 79 %
Valkuainen 1 %
Kuitu 0 %
Tuhka 5 %

Nutrolin® TEETH & GUMS
Nutrolin® TEETH & GUMS
  • Ascophyllum nodosum merilevä ehkäisee PLAKIN  ja HAMMASKIVEN muodostumista
  • Omega-3-rasvahapot suojaavat IENKUDOSTA

20 kg koiran päiväannos sisältää:
• 1000 mg omega-3 EPA + DHA
• 700 mg merilevä (Ascophyllum nodosum)
• 50 mg E-vitamiini

Pakkauskoko 200 g

KOOSTUMUS

Kalaöljy1)
Merilevä (Ascophyllum nodosum)
Krilli Euphausia superba2)

Sisältää runsaasti:1)Omega-3-rasvahappoja
2)Omega-3-fosfolipidejä

LUONNOLLISET LISÄAINEET

E-vitamiini (3a700)
Tokoferoliuute (1b306)
Rosmariiniuute (2b)

RAVINTOAINEET

Rasva 79 %
Valkuainen 2,5 %
Kuitu 1 %
Tuhka 9 %

ANNOSTELU

Annostele tahna kerran päivässä ruoan joukkoon. Sopii jatkuvaan käyttöön.

*Kalaöljyn omega-3-rasvahapot tukevat elimistön luonnollista immuunivastetta

Omega-3-rasvahappojen vaikutuksia elimistössä on tutkittu paljon. Matala-asteinen, krooninen tulehdus on ravitsemuksellisen intervention kannalta kiinnostava tutkimusalue. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on nostettu esiin erityisesti omega-3-rasvahappojen rooli tulehduksen päättämisessä – inflammaation resoluutio. Entsyymit, jotka muodostavat arakidonihaposta tulehduksen käynnistämisen välittäjäaineita (eikosanoideja), katalysoivat myös omega-3-rasvahapoista tulehdusreaktion päättäviä välittäjäaineita. Nämä ns. SPM (specific pro-resolving mediator) molekyylit muodostuvat solukalvoihin sitoutuneista omega-3-rasvahapoista. Solukalvojen omega-3-rasvahappojen (EPA ja DHA) määriä voidaan lisätä kohtuullisen nopeasti, kun omega-3-rasvahappojen annos on riittävä (100 – 150 mg/kg0,75). Kasviöljyjen omega-3 alfa-linoleenihappo on tässä suhteessa tehoton.

Kolme uutta, innovatiivista Nutrolin® omega-3-oleogeelivalmistetta nivelten, suoliston ja suun hyvinvointiin

Mikko Griinari ja toimistokissa Puustinen

Mikko Griinari

 PhD, Olini Oy

Vallitsevan käsityksen mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahappojen tulehdusta hillitsevä vaikutus selittää sitä, miksi koirien ruokintaan lisätty kalaöljy helpottaa nivelrikosta kärsivän koiran oireita ja parantaa koiran liikkuvuutta (Söderlund & Heikkilä 2019). Nutrolin® Hip & Joint on ensimmäinen ja edelleen ainoa nivelten toiminnan ylläpitoon tarkoitettu täydennysrehu, joka sisältää kalaöljyä sellaisen määrän, että sillä voidaan olettaa olevan tulehdusta hillitsevä vaikutus.

Uusi olomuoto

Nutrolin® Hip & Joint tuote päivitettiin vuoden 2024 alussa uuteen olomuotoon. Nestemäisen kalaöljyn ja erillisten tablettien sijaan omega-3-rasvahapot annostellaan oleogeelinä, johon on lisätty yleisimmin käytetyt nivelravinteet, glukosamiini ja kondroitiini. Omega-3-rasvahapot hillitsevät tulehdusta nivelkudoksissa ja glukosamiini + kondroitiini tukevat nivelkudoksen regeneraatiota.

Oleogeeli on aktiivinen, hyviä rasvahappoja sisältävä vedetön ja stabiili kantoaine, johon voidaan yhdistää erilaisia tehokkaaksi tunnettuja ravintoaineita. Suoliston hyvinvointituotteen, Nutrolin® Gut & Floran omega-3-rasvahapot hillitsevät suoliston tulehduksellisuutta ja probiootit tasapainottavat suoliston mikrobiomia. Vastaavasti Nutrolin® Teeth & Gums -tuotteessa on kaksi vaikuttavaa komponenttia: plakin ja hammaskiven kertymistä vähentävä Ascophyllum nodosum merilevä ja tulehdusprosessia ikenissä hillitsevä kalaöljy.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ja tulehdus

Omega-3-rasvahappojen tulehdusta vaimentavaa vaikutusta on tutkittu aktiivisesti 80-luvulta lähtien. Matala-asteinen, krooninen tulehdus on ravitsemuksellisen intervention kannalta kiinnostava tutkimusalue.

Ensimmäiset tutkimuksen kohteena olleet mekanismit liittyivät immuunisolujen solukalvojen rakenteen muutoksiin sekä omega-rasvahappojen ja omega-6 arakidonihapon antagonismiin. Todettiin, että omega-3-rasvahapot vähensivät arakidonihaposta muodostuvien tulehduksen välittäjäaineiden, eikosanoidien, muodostumista. Lisäksi havaittiin, että omega-3 EPA:sta muodostuvat eikosanoidit olivat biologisesti vähemmän aktiivisia kuin arakidonihaposta muodostuneet (Calder 2010).

Vuosituhannen vaihteessa tutkimuksessa nousivat esiin omega-3-rasvahappojen vaikutukset tulehdusta välittävien proteiinien, esim. sytokiinit, transkriptioon. Näissä tutkimuksissa on tunnistettu kolme keskeistä mekanismia, joiden välityksellä omega-3-rasvahapot ehkäisivät pro-inflammatorisen transkriptiotekijän, Nf-kB, aktivoitumista (Calder 2012).

Viime vuosina tutkimuksissa on nostettu esiin erityisesti omega-3-rasvahappojen rooli tulehduksen päättämisessä – inflammaation resoluutio (Serhan & Levy 2018). Samat entsyymit, jotka muodostavat arakidonihaposta tulehduksen käynnistämisen välittäjäaineita, eikosanoideja, katalysoivat myös tulehdusreaktion päättäviä välittäjäaineita omega-3-rasvahapoista. Nämä ns. SPM molekyylit (specific pro-resolving mediator) muodostuvat solukalvoihin sitoutuneista omega-3-rasvahapoista.

Ravinnon kalaöljytäydennys nostaa solukalvojen omega-3-rasvahappojen (EPA ja DHA) pitoisuutta verrattain hitaasti. Koirilla omega-3-rasvahappojen pitoisuuden maksimitaso punasolujen solukalvoilla saavutettiin 3 kuukaudessa (Stoeckel ym. 2011). Ihmisillä maksipitoisuus saavutettiin 6 kuukaudessa (Katan ym. 1997). Tutkimuksissa, joissa ravinnon kalaöljytäydennys on parantanut koiran liikkuvuutta, ravinnon omega-3-rasvahappoannos on ollut 100 – 150 mg/kg0,75 ja tarkastelujakson pituus 2 – 6 kk. Tämä antaa osviittaa riittävän omega-3-rasvahappotäydennyksen määrästä ja täydennysjakson pituudesta.

Omega-3-rasvahappojen tulehdusta hillitsevät vaikutukset tulevat siis esiin suurilla omega-3-rasvahappojen annoksilla. Solukalvojen omega-3-rasvahappojen pitoisuuksia voidaan käytännössä nostaa vain täydentämällä ravintoa omega-3 EPA ja DHA rasvahapoilla, joita saadaan kalaöljystä, kalasta ja muista merieliöistä. Kasviöljyjen omega-3 alfa-linoleenihappo muuntuu vain vähäisessä määrin EPA:ksi, ja siksi sitä ei pitäisi markkinoida tulehdusta hillitsevänä ravinnon omega-3 lisänä.

LÄHTEET:
Calder, P.C. (2010).  Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes. Nutrients, 2. 355-374.

Calder, P.C. (2012). Omega-3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: nutrition or pharmacology? Br. J. Clin. Pharmacol. 75:3. 645–662

Katan, M.B., Deslypere, J.P., van Birgelen, A.P.J.M., Penders, M. & Zegwaard, M. (1997). Kinetics of the incorporation of dietary fatty acids into serum cholesteryl esters, erythrocyte membranes, and adipose tissue: an 18-month controlled study. J. of Lipid Res. 38. 2012-2022.

Serhan, C.N. & Levy, B.D. (2018). Resolvins in inflammation: emergence of the pro-resolving superfamily of mediators. J. Clin. Invest. 128:7.

Stoeckel, K., Højvang Nielsen, L., Fuhrman, H. & Bachmann, L. (2011). Fatty acid patterns of dog erythrocyte membranes after feeding of a fish-oil based DHA-rich supplement with a base diet low in n-3 fatty acids versus a diet containing added n-3 fatty acids. Acta Vet. Scand. 53:57.

Söderlund, E. & Heikkilä, H. (2019). Suomen eläinlääkärilehti. 125:7. 407 – 413.