Varsaprojekti, osa 3

kirjava hevonen

Mitä pohditaan, odotellaan sekä pelätään? 

Tämä viimeinen kolmannes oli alkuun odottelua, vatsan ympärysmitan mittailua ja tamman tarkkailua. 

Lillin tiineys oli edennyt hienosti ja helposti, kunnes tuli viimeisen kolmanneksen aika, jolloin kauran sekä proteiinin määriä lisättiin ja hupsis! Sokerit saivat noususuunnan (98.10mU/l) ja Lillille pamahti kaviokuume. Tätä olemme varoneet ja pelänneet ja nyt se sitten iski. 

Monille pelkkä tiineys + hormonit sekä painonnousu altistaa kaviokuumeelle. 

Meillä kaikki alkoi sunnuntaina, kuten yleensä vitsaillaan. Juuri sunnuntai on sairastumiseen pahin päivä, koska päivystävät eläinlääkärit ovat kiven alla. Saimme onneksi mukavan lääkärin tavoitettua ja Lilli sai kipulääkettä, sillä emmehän me tienneet mikä tuossa vaiheessa Lillillä oli.

Lillin kipujen ja kaiken epätietoisuuden lisäksi tiineys toi omat haasteensa ja pelkonsa. 

kirjava hevonen vapputunelmissa

Seuraavana aamuna omistaja-Erja ajatteli, että tamman ollessa pirteä sille voisi ulkoilu tehdä hyvää. Lilli käveli melko normaalisti ulos mennessään, mutta illalla sisälle ottaessa alkoivatkin hälytyskellot soida. Tilanne ei enää ollutkaan hyvä, vaan täysin eri kuin aamulla.

Erja sai onneksi apua eläinlääkäreiltä ja kokeneilta ystäviltä, sekä omalta kengittäjältä. 

Verikokeita otettiin ja finfoam-levyt laitettiin etusiin nostamaan kantoja. Lillillä on normaalistikin ollut kiilat kannoilla. Näillä levyillä helpotetaan myös syväkoukistajajänteen vetoa. 

Tässä kohtaa jokainen omistaja ja hevosen läheinen tuntee olevansa hyvin pieni ja avuton. Seurasimme Lillin oloa jatkuvasti ja tarkasti. Karsinaan alettiin lisäämään pehmuketta ja turvepatjaa lähdimme rakentamaan. Hiekka olisi myös toiminut pohjalla, mutta sitä meillä ei ollut.

Ruokintaa saadaan nyt miettiä entistä enemmän ja paljon. Lähes kaikki väkirehut lähtivät heti pois. Vain vähän pellavaa, sekä kivennäistä jäi. Nutrolin® HORSE Sport sai taas kunniaa, sillä nyt tarvitaan juuri luonnollista E-vitamiinia ja hyvää öljyä. Eläinlääkäri sanoi, että tämä öljy voidaan jättää ruokintaan, sitä ei tarvitse poistaa.

Kipulääkkeeksi saatiin Finadyl kerran päivässä annettavana ja vatsaa suojaamaan Antepsin-tabletteja. Lisäksi varsan vuoksi keltarauhasta tukevaa Altresyniä. Heinästä katsottiin heti kesällä otetut arvot ja sokeri siinä on 95g/kg, eli matalasokerista. Tässä kohdassa emme vielä alkaneet liottamaan heiniä, joka vähentäisi sokerien määrää entisestään. Lääkärin mukaan tämä ei ollut tarpeellista noin matalan arvon vuoksi. 

Tässä on nyt omistajan näkökulmasta menty tunteilla laidasta laitaan. 

Odottelimme jokusen viikon, että saimme Lillin siihen kuntoon, että pystyimme ottamaan röntgenkuvat etujaloista. Kuvien avulla saimme tietää missä kunnossa jalat ovat, mikä rotaation tilanne on, sekä kavioluun asento. Tilanne on edelleen sen verran huono, että Lilli jatkaa karsinalepoa ja heinätkin liotetaan.

Heinistä otettiin myös uudet, tuoreet ravintoarvot, jotta osaamme paremmin, tarkemmin ruokkia Lilliä.

Taistelu ei ole vielä ohi, nyt vaan odotellaan eikä periksi anneta! Varsomiseen on aikaa enää reilu kuukausi ja se myös tuo pelottavaa tunnetta. 

Jokainen joka joutuu käymään tätä läpi, tarvitsee tukea. Muistakaa auttaa ja ymmärtää hevosta ja omistajaa, sillä huoli ja kivut hevosella ovat kovat. 

Lilli voi tällä hetkellä onneksi yllättävän hyvin. Se syö, juo ja välillä makoilee. Kuumetta ei ole ollut missään vaiheessa ja suoli toimii. 

Makoilu on ihan hyvä asia, varsinkin sairauden alussa. Jalat saavat huilata, mutta toki täytyy myös muistaa ähkyn riski ja kaasuuntuminen, eli seurata täytyy aktiivisesti. 

Kun Lillillä oli takana reilu 3 viikkoa karsinalepoa ja tamma vaikutti jo hyvin iloiselta ja pirteältä, eläinlääkärin ohjeen mukaan laskimme kipulääkkeen määrää, jolloin tilanne huononi jälleen ja oli pakko palata entiseen annostukseen.

Helppoa tämä ei ole ollut!

kirjava tamma ja sport

Lilli voi tällä hetkellä onneksi yllättävän hyvin. Se syö, juo ja välillä makoilee. Kuumetta ei ole ollut missään vaiheessa ja suoli toimii. 

Makoilu on ihan hyvä asia, varsinkin sairauden alussa. Jalat saavat huilata, toki tässä täytyy myös muistaa ähkyn riski ja kaasuuntuminen, eli seurata täytyy aktiivisesti. 

Kun Lillillä oli takana reilu 3 viikkoa karsinalepoa ja tamma vaikutti jo hyvin iloiselta ja pirteältä, eläinlääkärin ohjeen mukaan laskimme kipulääkkeen määrää, jolloin tilanne huononi jälleen ja oli pakko palata entiseen annostukseen. Helppoa tämä ei ole ollut!

kirjava tamma ja vapputunnelma

Lilli sai kolmannen herpesvirus rokotteen myös tässä samalla,  vuorokausilla 271 . Tetanus rokote annettiin noin kuukautta ennen synnytystä, jolloin saadaan pidettyä varsalle vasta aineet maidossa. 

Nyt kun Lillillä on karsinalepoa takana lähes seitsemän viikkoa, tilanne on olosuhteisiin nähden hyvä.

Lillille on löydetty sopiva lääkitys, tamma on hyvinkin pirteä ja varsa ilmoittelee pikkuisilla potkuillaan lähes päivittäin olemassaolostaan ❤️

Pääsiäisenä laajensimme myös Lillin yksiön kaksioksi poistamalla väliseinän kahden karsinan väliltä. Mammatammalla on nyt n. 18 m2:n varsomiskarsina, johon tuodaan oljet synnytyksen lähestyessä.

Tässä kaikessa pyörityksessä tuli ajankohtaiseksi katsoa erilaisia valvontakameroita karsinaan, sekä vertaillaan ihmisten kokemuksia niistä. 

Meillähän laskettu aika on siinä toukokuun puolessa välissä, joten karsinaan on hyvä saada näköyhteys, varsinkin tämän kokemuksen jälkeen. 

Kameroita on pilvin pimein ja niiden ominaisuuksista kannattaa aina keskustella myös myyjän kanssa. 

Seuraavaksi ollaan lähellä varsomista ja pidetään peukut, että kaikki menee hyvin. Katsotaan mitä kaikkea on hyvä varata varsomispakkaukseen. Tästä lähempänä lisää juttua.

Tässä vaiheessa olisi hyvä tutustua mm. kirjallisuuteen ja muiden ihmisten blogikirjoituksiin varsomisesta ja siihen valmistautumisesta, sekä lukea myös  niitä juttuja, joissa kaikki ei mene niin kuin tahtoisi. Meille tosiaan kaikki on aivan uutta, joten opiskelua riittää ruokinnasta, syntymästä ja varsomiskarsinan rakenteesta.

Mukavaa kevättä kaikille!

– Erja ja muu Lillin tiimi

Kaviokuume

Kaviokuume on etukavioissa esiin tuleva verenkiertohäiriö, johon liittyy voimakkaita kipuja. Se alkaa yleensä akuuttina oireena, mutta muuttuu helposti muutamassa päivässä krooniseksi, helposti uusiutuvaksi sairaudeksi. Kaviokuumeessa syntyy voimakas verentungos martokavioon verenkiertoon päässeiden myrkyllisten aineiden ansiosta. Martokaviossa syntyvä paine aiheuttaa kipua, ja useampia päiviä jatkuessaan se voi johtaa kaviolamellien nekroosiin ja kavioluun painumiseen alaspäin.

Lähde: Hevostietokeskus

Helsingin yliopistollinen eläinsairaala - kaviokuume
Hevonen Sportti -paketti rautiaan hevosen jaloissa tallikäytävällä

Nutrolin® HORSE Sport sopii siitoshevosille

On tutkittu, että osa tammoista hyötyy runsaasta määrästä omega-3-rasvahappoja tiineyden viimeisen kolmanneksen aikana, ja jos malttaa jatkaa rasvahahappolisää imetyksen ajan, saa varsakin suuremman hyödyn rasvahapoista.
 
Siitosorien kohdalla rasvahapot voivat parantaa siemenen liikkuvuutta ja siirtokestävyyttä mikäli näissä on ollut haasteita.
LUE LISÄÄ